Antivirus Ubuntu 12.04 – ClamAV

Desi se spune ca un antivirus nu este de niciun folos pe distributiile Linux, eu sunt de parere ca totusi este necesar. Din cand in cand mai apar virusi care pot infecta pana si un pc cu Linux, este adevarat ca foarte greu, dar stiti vorba aceea: paza buna trece primejdia rea!

De asemenea, folosind un antivirus pastram neinfectate si masinile care ruleaza Windows… In cele ce urmeaza va voi explica pasii de urmat pentru instalarea ClamAV, mai exact un scanner pentru virusi.

2013-09-24_22-39-36

Dupa instalare corecta si update va trebui sa arate ca in imaginea de mai sus; in cazul in care nu sunt verzi toate bulinele, inseamna ca este necesar sa facem un update de program sau baza de date cu virusi.

Pentru instalare tastam in terminal (Ctrl+Alt+T) urmatoarea comanda:

sudo apt-get install clamav clamtk

 

Apoi urmeaza faza de update definitii virusi:

sudo freshclam

Si la final va trebui sa facem un update de program; aici va trebui sa descarcam fisierul .deb pe care il gasim AICI, undeva in dreapta paginii in partea de jos unde este trecut Recent Releases.

 

Fisierul salvat il deschidem cu click dreapta si alegem Open With Ubuntu Software Center, asa cum apare in imaginea de mai jos si apoi click pe butonul Upgrade:

NEwtU

 

p.s. In cazul in care doriti dezinstalarea acestui program, folositi comanda de mai jos:

sudo apt-get –purge remove clamav clamav-base clamav-daemon clamav-freshclam libclamav2

 

 

Cam asta a fost tot!  Succes!

sursa: http://askubuntu.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*